BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Pieter beoefent duiksport het liefst zonder echtgenote

Goede communicatie. Dat is het geheim van het huwelijk van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, die op 10 januari vijftig jaar zijn getrouwd. "Je moet de moed hebben om de dingen te bespreken", zegt Pieter in een interview met het tijdschrift Margriet.

"In elk huwelijk zijn er momenten dat je langs elkaar heen leeft", weet Margriet. "De kunst is die te signaleren en er wat aan te doen. Gewoon bij elkaar aan de bel trekken." Volgens Pieter is het 'soms belangrijk een gebaar van goede wil te tonen'. "Weet dat je dingen goed kunt maken, je fouten kunt erkennen en een dikke zoen kunt geven. Bij ons heeft het gewerkt, wij vinden het na vijftig jaar nog steeds een vreugde om elkaar te zien."

Volgens het gouden bruidspaar is het ook van belang eigen dingen te blijven ondernemen. "Dan heb je wat om uit te wisselen. Als je elke dag alles samen doet, dan is het boek op een gegeven moment misschien uit", zegt Margriet. Duiken is een van de dingen die Pieter liever zonder zijn echtgenote doet. "Als de prinses een natte handdoek of zwembroek op bed ziet liggen, dan is de wereld te klein."

Hart voor een ander
In hetzelfde interview vertelt Pieter dat hij nog niet denkt aan zijn pensioen. "Ik heb het altijd leuk gevonden om te werken", zegt de 77-jarige Van Vollenhoven. "Het zit in mijn aard, dus ik voel niet de behoefte om ermee te stoppen." Pieters werk op het gebied van veiligheid en slachtofferhulp hebben een speciale plek in zijn hart.

Prinses Margriet, die haar oudere zus Beatrix jarenlang ondersteunde tijdens haar koningschap, geniet ook nog van haar werk. Ook nu Willem-Alexander en Máxima koning en koningin zijn, gaat het werk van Margriet en Pieter door. "Er zijn zelfs dingen bij gekomen", vertelt de 73-jarige prinses. "Er wordt nog steeds een beroep op ons gedaan, soms ook door het huidige koningspaar."

Voor Margriet zijn haar functies bij het Rode Kruis 'heel belangrijk' en ook haar betrokkenheid bij de paralympische sport liggen de prinses na aan het hart.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: