BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Celstraf voor Iñaki, Cristina vrijgesproken

De zus van de Spaanse koning Felipe VI, Cristina de Borbón y Grecia (51) is vrijdag in een proces over grootschalige fraude vrijgesproken. Wel moet ze 265.000 euro aan schadevergoedingen betalen, meldden Spaanse media. Haar man Iñaki Urdangarin (49) is tot zes jaar en drie maanden cel veroordeeld wegens zijn hoofdrol in de zaak.

De twee behoren tot een groep van zeventien beklaagden die terecht staan wegens fraude met overheidsgeld. Urdangarin, tegen wie 19,5 jaar gevangenisstraf was geëist, heeft volgens de rechtbank in de jaren 2003-2006 als bestuurder geknoeid met miljoenen euro's overheidsgeld die voor een stichting, het Instituto Nóos, waren bedoeld. De stichting organiseerde evenementen en kreeg onder meer geld van de regio Valencia en van de Balearen.

Zes miljoen euro zou onder Urdangarins verantwoordelijkheid zijn weggesluisd voor commerciële doeleinden. Hij heeft zich zo schuldig hebben gemaakt aan fraude, valsheid in geschrifte, verduistering en corruptie.

Zijn vrouw Cristina, toen nog met de titel hertogin van Palma de Mallorca, werd beschuldigd door een omstreden burgerlijke partij, het Sindicato Manos Limpios (Syndicaat Schone Handen) en niet door het Openbaar Ministerie. Manos Limpios eiste wegens medeplichtigheid acht jaar cel. Dit is in het Spaanse rechtssysteem mogelijk. Spaanse media achtten het al onwaarschijnlijk dat de rechters de visie van de zelf in opspraak geraakte Manos Limpios zouden overnemen.

De voormalige handbalspeler Urdangarin is sinds oktober 1997 getrouwd met Cristina. Ze hebben vier kinderen. Het echtpaar verschijnt vrijdag niet op de zitting. Ze zijn in Genève waar Cristina werkt. Ze verhuist met de kinderen later dit jaar naar Portugal. Aangenomen wordt dat de veroordeelde partijen onmiddellijk hoger beroep aantekenen.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: