BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Foto's: Koningspaar in Leipzig

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdagochtend in Leipzig een kort bezoek gebracht aan de achterstandswijk Grünau. Daar zijn in de DDR-tijd vooral 'Plattenbau' woningen neergezet: gestapelde betonwoningen. Die flats huisvestten voor de val van de Muur 90.000 mensen. Na de 'Wende' zijn tienduizenden bewoners weggetrokken en dat heeft in Grünau, dat nu nog 40.000 inwoners telt, voor veel problemen gezorgd.

Het koningspaar was geïnteresseerd in de ontwikkelingen in de wijk met zijn typerende 'Arbeitersschliessfach-Platte' sinds de Duitse hereniging. Er werd met buurtbewoners gesproken. Een aantal van hen hadden de bouw van Grünau nog meegemaakt en vonden het er nog altijd fijn wonen. "Vroeger waren er ook problemen, maar toen was alles wel beter gecontroleerd", vertelde een vrouw aan Willem-Alexander over de DDR-tijd.

De koning wilde weten of vernieuwbouw mogelijk was in de bestaande flats, en of met nieuwbouw voor diversiteit en een mix van inkomens in de wijk werd gezorgd. Dat was wel het voornemen, maar 'mixen' ging moeilijk en langzaam zo kreeg hij te horen. Er werd ook gewerkt aan imagoverbetering en er waren ook weer mensen teruggekomen.

Een dag eerder had het Grünauer-gemeenteraadslid Sören Pellmann in de raad geëmotioneerd gezegd dat de stad Leipzig de wijk juist in de steek laat. Veel voorzieningen, zoals bibliotheken en stadskantoor, worden gesloten of staan op de lijst om dicht te gaan. "En dat in een van de armste delen van de stad", citeerde de Leipziger Volkszeitung het raadslid. Bij aankomst van het koninklijk bezoek was er een ook betoger die burgemeester Burkhard Jung verweet van Grünau een getto te maken.

Grootste energiebeurs van Europa

Het koningspaar bracht een bezoek aan de European Energy Exchange (EEX), de grootste energiebeurs van Europa. Hier worden onder andere elektriciteit, aardgas, kolen en CO2 emissie-certificaten verhandeld. Bij het bezoek is onder andere aandacht voor de zogenaamde Energiewende, waarbij op de lange termijn een duurzame, betrouwbare en betaalbare energievoorziening gerealiseerd moet zijn. Tennet geeft een toelichting op de aanleg van een hoogspanningsnet in Duitsland. 

Stadhuis Leipzig

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn donderdagmorgen warm ontvangen in het oude stadhuis van Leipzig. Voor het Alte Rathaus stonden enkele honderden belangstellenden om het Nederlandse bezoek toe te juichen en te zwaaien. In het stadhuis bood minister-president Stanislaw Tillich van de deelstaat Saksen een lunch aan. Tillich zei in zijn tafelrede te wensen dat het koningspaar Saksen snel weer bezoekt.

Bijzondere plek

De koning vertelde in zijn toespraak dat Leipzig voor hem persoonlijk een bijzondere plek is. "Mijn allereerste kennismaking met het oosten van Duitsland. Als piloot voor Martinair was ik hier kort na de Wende, die hier in oktober 1989 was begonnen. Overal las je 'Leipzig Heldenstadt' en de trots straalde van de inwoners af. Ik herinner me dat de hele stad gonsde van opwinding. Het waren drie dagen die ik nooit zal vergeten."

Het bezoek eerder op de ochtend aan Grünau had indruk gemaakt, zei Willem-Alexander. "Sommigen van hen wonen al veertig jaar in de wijk. Zij vertelden over het DDR-verleden en over de moeilijke jaren na de Wende, toen veel mensen wegtrokken en de achterblijvers zich steeds meer verweesd begonnen te voelen. Wat een moed en doorzettingsvermogen hebben de bewoners van deze wijk laten zien! Dankzij de inzet van velen gaat het nu stap voor stap beter."

Bron: RVD / ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: