BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning verwijst naar Trump tijdens tafelrede

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn donderdagavond in het Rathaus van Lutherstadt Wittenberg voor een diner ontvangen door de minister-president van Saksen-Anhalt, Reiner Haseloff. Saksen-Anhalt is de derde en laatste Duitse deelstaat die het koningspaar deze week bezoekt.

De koning dankte in zijn tafelrede voor de gastvrije ontvangst in de "prachtige stad Wittenberg". Hij keek terug op zijn bezoek eerder op de dag aan de Slotkerk "de geboorteplek van de reformatie". Daar gaf Maarten Luther in 1517 de aanzet voor de kerkhervorming.

Niet zo'n historicus

Koning Willem-Alexander is als historicus niet van de 'alternatieve waarheid'. Dat zei hij donderdagavond spontaan bij zijn tafelrede in het Rathaus van Lutherstadt Wittenberg in antwoord op de toespraak van zijn gastheer minister-president Reiner Haseloff van Saksen-Anhalt.

Die had gerept van een nieuwe kijk op de Reformatie en nieuwe waarheden. "Tegenwoordige noemen we dat 'alternatieve waarheid", zei de koning tot hilariteit van zijn gehoor. "Ik ben niet zo'n historicus", voegde hij eraan toe.

Met 'alternatieve waarheid' verwees Willem-Alexander naar het door woordvoerders van de Amerikaanse president Donald Trump geïntroduceerde begrip 'alternatieve feiten'.

Rivieren de ruimte

De koning keek alvast vooruit naar zijn bezoek vrijdag aan Dessau, aan de rivier de Elbe. Dan staat watermanagement hoog op de agenda. Reden ook voor minister Melanie Schultz van Haegen, die een in watermanagement gespecialiseerde handelsmissie aanvoert, om zich al in Wittenberg bij het gezelschap te voegen.

Saksen-Anhalt en Nederland hebben eeuwenlange ervaring met de noodzaak zich te beschermen tegen het water, zei Willem-Alexander. "De laatste tijd is er steeds meer aandacht gekomen voor duurzame oplossingen waarin rivieren de ruimte krijgen. Het is goed om deze expertise te bundelen."

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: