BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar brengt streekbezoek aan Krimpenerwaard

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dinsdagmorgen door een grote mensenmenigte verwelkomd bij het gemeentehuis van Krimpen aan den IJssel bij het begin van hun streekbezoek aan de Krimpenerwaard. "Een prachtig warme ontvangst", aldus de koning na de wandeling langs het enthousiaste publiek.

In het gemeentehuis wachtte het eerste van vele gesprekken die het koningspaar in Krimpen en Krimpenerwaard gaat voeren om meer te weten te komen over het toekomstperspectief van dit deel van de provincie Zuid-Holland.

De Appelgaard
Vanuit Krimpen aan den IJssel ging het gezelschap naar Gouderak, waar gastenboerderij 'De Appelgaard' werd bezocht. Deze oorspronkelijke melkveehouderij is vanwege het verkopen van gronden voor natuurontwikkeling omgebouwd tot een bed & breakfast met daarnaast een bedrijf voor jongvee.

Na een rondleiding door het bedrijf werd aan tafel gesproken over de uitdagingen waarvoor de boeren in dit typisch Hollandse weide-en veengebied staan.

'De Zwaan'
Het koninklijk paar vervolgde hun streekbezoek in zalencentrum 'De Zwaan' in Berkenwoude. Dit zalencentrum fungeert als centrale locatie voor verschillende verenigingen en voorzieningen in deze kleine kern. De koning en koningin ontmoetten hier vrijwilligers van diverse organisaties uit de Krimpenerwaard, waaronder buurtverenigingen en asielzoekers met hun taalmaatjes. Ook spraken zij met jongeren over hun toekomst in de Krimpenerwaard.

video De Appelgaard

video aankomst Berkenwoude

Na Berkenwoude volgde een bezoek aan Bergambacht met een korte rondleiding door het bedrijf Koninklijke Otolift Trapliften.

video vertrek Bergambacht

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima sloten hun bezoek aan de Krimpenerwaard af in het raadhuis van Bergambacht. De koning raadde in zijn dankwoord de bewoners van deze 'wig' tussen Rotterdam en Utrecht en de zuidelijke Randstad aan vooral hun 'unieke karakter en eigen identiteit' te behouden.

Foto's: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: