BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar legt bloemen bij kamp Buchenwald

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben woensdag in Buchenwald witte rozen gelegd op de gedenkplaats voor de slachtoffers van het voormalige Duitse concentratiekamp aan de rand van Weimar. Op de gedenkplaat staan de namen van de vijftig landen waar de omgekomen gevangenen vandaan kwamen.

Bezoek Erfurt
Eerder op de dag bezocht het koningspaar de stad Erfurt. Op het programma stond onder andere een bezoek aan de Alte Synagoge, een van de oudste nog vrijwel geheel in originele vorm bestaande joodse gebedshuizen in Europa. De laatste 25 jaar is het ingericht als joods museum.

Met een wandeling over de Krämerbrücke sloten Willem-Alexander en Máxima hun bezoek af. Bij de bezichtiging van de 'koopmansbrug' had het publiek voor het eerst de kans echt in contact te komen met het koningspaar.

De tweede dag van het Duitslandbezoek wordt afgesloten met een handelsdiner in Leipzig. In die stad wordt donderdag ook aandacht besteed aan Nederlandse dwangarbeiders die in de oorlog in Leipzig in een munitiefabriek moesten werken.

Bron: ANP

Het koningspaar kreeg een rondleiding door de tentoonstellingsruimten van Buchenwald en leerde daar onder meer dat er meer Nederlanders hebben verbleven dan aanvankelijk gedacht. Volgens de laatste stand van het onderzoek waren het er zeker 4.500, veel meer dan de eerder aangenomen 3.300.

In totaal werden in Buchenwald 280.000 mensen vastgezet, van wie er 56.000 het leven lieten. Koning Willem-Alexander verwees naar de misdaden in zijn tafelrede bij zijn aansluitende bezoek aan de Anna Amalia bibliotheek in Weimar, de culturele hoofdstad van Duitsland.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: