BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Poll: 'De Oranjes moeten zich niet met politiek bemoeien'

Via een open brief aan de lijsttrekkers van de politieke partijen in de Eerste en Tweede Kamer roept prinses Irene op tot het nemen van verantwoordelijkheid als het gaat om klimaatbeleid. En ook prins Constantijn zet elf actiepunten op papier voor het volgende kabinet op het gebied van startups. Maar moeten de Oranjes zich wel met de politiek bemoeien?

Prinses Irene

''De manier waarop we met de Aarde omgaan is economisch gedreven roofbouw. De enige waarde lijkt nog aandeelhouderswaarde.’’ schrijft Irene. De prinses vindt dat de Aarde steeds minder als een bron van leven wordt gezien waar we goed en verantwoord mee om moeten gaan.

In de laatste alinea van de brief doet de prinses een oproep: ''Wie heeft de moed en wie neemt de verantwoordelijkheid en het initiatief om de grote samenhangende existentiële problemen waarvoor we nu zijn geplaatst als kern te nemen van politieke analyses en debat?’’

Prins Constantijn

Sinds juli 2016 is prins Constantijn ambassadeur van StartupDelta. Hij wil dat Nederland hét startupland van Europa wordt. Vorige week stuurde hij een manifest naar de fractievoorzitters van alle politieke partijen met elf punten waaraan nog gewerkt kan worden om het startupklimaat de verbeteren. De prins wil onder andere dat er meer rekening wordt gehouden met nieuwe technologieën en dat het mogelijk wordt om online een bedrijf te starten zonder naar de notaris te moeten.

De poll

Wij zijn benieuwd hoe jij denkt over de brieven van prinses Irene en prins Constantijn aan de lijsttrekkers. De stelling luidt: ''De Oranjes moeten zich niet met politiek bemoeien.’’ Ben jij het hiermee eens of oneens én waarom? Jeroen Snel en online redacteur Sam Hoevenaar bespreken de poll en de uitslag in de uitzending.
Het is helaas niet meer mogelijk om te stemmen op deze poll.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: