BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Harry roemt Diana's strijd tegen landmijnen

Prins Harry heeft dinsdag in een speech zijn moeders strijd tegen landmijnen geroemd. De prins sprak in Londen tijdens een bijeenkomst van Halo Trust, de organisatie waar zijn moeder prinses Diana zich voor inzette tot ze in 1997 overleed. De Halo Trust heeft zich als doel gesteld landmijnen en ander oorlogstuig dat in voormalige oorlogsgebieden is achtergebleven op te ruimen.

"Twintig jaar geleden, in de laatste maanden van haar leven, heeft mijn moeder campagne gevoerd om de aandacht te vestigen op de verschrikkelijke en willekeurige gevolgen van landmijnen. Ze bezocht de getroffen gebieden zoals Huambo in Angola en Travnik in Bosnië. Ze hoorde hoe mensen in deze gemeenschappen in de voortdurende angst leefden dat elke stap de laatste kan zijn. Ze ontmoette mensen die voor het leven getekend waren als gevolg van antipersoonsmijnen, ze luisterde naar hun verhalen en hielp ze te delen met de wereld".

Onder de toehoorders was de Nederlandse minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Op uitnodiging van prins Harry woonde Koenders het evenement '20 jaar humanitair ontmijnen' bij in Kensington Palace.

De jongste zoon van prinses Diana en prins Charles sprak ook over de grote betrokkenheid van zijn moeder bij mensen die het om wat voor reden dan ook moeilijk hebben. "Ze was een pleitbezorger voor al diegenen die haar stem nodig hadden: mensen die stierven aan aids in Oost-Londen, verbannen mensen met lepra in India, of het tienermeisje dat haar been had verloren door een landmijn in Angola. Ze wist dat ze in de spotlights stond, en wist daar gebruik van te maken om de aandacht te vestigen op mensen die door anderen werden vergeten of genegeerd."

Harry is beschermheer van de Halo Trust. De organisatie zet zich samen met de Mines Advisory Group (MAG) in voor een wereldwijd verbod op landmijnen met ingang van 2025. Prins Harry bezocht in 2013 een ontruimd mijnenveld in Angola.

Bron: ANP
Foto's: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: