BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning: ''Zweden is en blijft een veilig en rustig land"

Koning Carl Gustaf heeft zaterdag een toespraak gehouden na de aanslag in het centrum van Stockholm. De Zweedse koning sprak van een 'verachtelijke daad'. Een man reed vrijdag in een vrachtwagen op het wandelende publiek in, waardoor vier doden vielen en vijftien mensen gewond raakten.

"We zijn allemaal geschokt door wat er is gebeurd. Maar ik zie ook de kracht van de bevolking. Er zijn veel meer mensen die willen helpen dan kwaad willen doen. Dat geeft mij troost en hoop", sprak de koning zaterdagmiddag. "Helaas hebben we een aantal gewelddadige acties in het verleden meegemaakt, maar we zijn erin geslaagd hiermee om te gaan. Dat zullen we ook nu doen. Zweden is en blijft een veilig en rustig land."

Ook bedankte de vorst de hulpdiensten voor hun inspanningen na het incident. "Politie, ziekenhuizen en hulpdiensten hebben fantastisch werk gedaan en zo de schade geminimaliseerd."

Carl Gustaf en koningin Silvia waren in Brazilië voor een officieel bezoek. Het Zweedse koningspaar keerde zaterdag terug naar Zweden.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: