BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningin Máxima bezoekt psychiatrie AMC

Koningin Máxima heeft woensdagmiddag een onaangekondigd werkbezoek gebracht aan de afdeling Psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Het werkbezoek begon met een algemene introductie. Máxima kreeg van hoogleraar Damiaan Denys te horen hoe het zit met de uitdagingen, kansen en ontwikkelingen binnen de psychiatrie.

Verrassingsbezoek
Net als koningin Máxima heeft ook koning Willem-Alexander woensdagmiddag een verrassingsbezoek gebracht. Hij ging naar het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) in Den Haag. Daar kreeg hij te horen hoe het instituut zich buigt over bevolkingsvraagstukken.

Het NIDI verzamelt kennis over maatschappelijke vraagstukken als migratie en vergrijzing. Deze kennis wordt vervolgens gedeeld met andere wetenschappers, beleidsmakers en het publiek.

Het Haagse instituut is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Willem-Alexander is hier de beschermheer van.

Bron: ANP
Foto werkbezoek koning: Milette Raats

Daarna ging de koningin in gesprek met patiënten over de werking van DBS. Máxima sprak ook nog een patiënt met misofonie. Bij deze recent ontdekte aandoening ervaren patiënten extreme walging bij menselijke geluiden, zoals smak- en slikgeluiden. De aandoening werd voor het eerst gedefinieerd in het AMC.

De koningin sprak daar met psychiaters en patiënten over nieuwe ontwikkelingen in de psychiatrie, zoals de toepassing van diepe hersenstimulatie (DBS) bij patiënten met een obsessieve-compulsieve stoornis en depressie.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: