BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Aftreden Japanse keizer wordt voorbereid

De Japanse regering is het vrijdag eens geworden over een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt voor keizer Akihito om troonsafstand te doen. Het voorstel wordt naar het parlement gestuurd, dat naar verwachting voor het eind van de maand daarover zal stemmen.

De 83-jarige keizer zei vorig jaar dat zijn leeftijd en gezondheid het hem moeilijk maken om zijn plichten te vervullen. Akihito heeft een hartoperatie ondergaan en is behandeld voor prostaatkanker. Het zou de eerste abdicatie van een Japanse keizer zijn in tweehonderd jaar

Als het wetsvoorstel wordt aanvaard, zal hij worden opgevolgd door kroonprins Naruhito (57). ,,De regering hoopt op een geruisloze aanvaarding van de wet'', zei een regeringswoordvoerder. Japanse media gaan uit van een troonsafstand eind volgend jaar.

Troonsafstand onder de huidige Japanse wet is niet mogelijk. Het gaat om een eenmalige wetsaanpassing die niet geldt voor toekomstige keizers.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: