BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Hamilton geeft Margriet en Pieter Inuït-kunst

De verzameling van Inuït-kunst van prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven is uitgebreid met twee ijsbeertjes. Burgemeester Fred Eisenberger van de Canadese stad Hamilton gaf die maandagmiddag (lokale tijd) cadeau aan het einde van het Nederlandse bezoek aan de McMaster University in zijn stad. "Ik weet dat u hier van houdt", aldus de in Amsterdam geboren Eisenberger.

Hij hield zijn korte toespraak in het Engels. "Mijn kennis van het Nederlands is die van een achtjarige. Daarna heb ik het niet meer geleerd", vertelde hij. Maar bij de introductie van Margriet en Pieter eerder op de dag waagde hij wel een poging en bracht het er ook goed vanaf. Eisenberger wiens vader, anders dan bij veel Nederlandse emigranten het geval was niet als landbouwer maar als vakman - hij was loodgieter - naar Canada trok, toonde zich bijzonder ingenomen met het bezoek uit zijn geboorteland. "Bij sportwedstrijden klopt mijn hart voor Canada, maar als Canada niet meedoet ben ik voor Nederland", bekende hij.

Inuït-kunst

De Inuït-kunst had hij verkregen via zijn zwager, zelf een inheemse bewoner van het Arctische noorden van Canada. Margriet en Pieter hebben hun liefde voor Inuït-kunst eind jaren zeventig daar opgedaan toen ze samen met Inuït een sledetocht maakten. Hun reis is gefilmd en de ervaringen zijn opgetekend in een boek, wist ook Eisenberger. In het Leidse Museum van Volkenkunde zijn op dit moment een aantal voorwerpen uit de persoonlijke collectie van het paar te zien, als onderdeel van een grotere tentoonstelling.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: