BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning: 'Mozambique ligt ons na aan het hart'

Nederland blijft Mozambique bij de opbouw van het land steunen. Dat was de kern van de boodschap die koning Willem-Alexander vrijdagmiddag uitsprak tijdens zijn tafelrede die hij aanbood aan president Filipe Nyusi. "Er is veel bereikt in één generatie, maar er is ook nog veel te doen", aldus de koning.

Willem-Alexander sprak over de speciale persoonlijke dimensie die de relatie tussen Nederland en Mozambique voor hem en zijn vrouw koningin Máxima heeft. "Mozambique ligt ons na aan het hart", zei de koning, onder verwijzing naar het vakantiehuis dat hij er tien jaar geleden liet bouwen. Onder politieke druk moest het worden opgegeven, maar Willem-Alexander en Máxima hebben daarmee hun interesse voor het Afrikaanse land niet verloren.

President Filipe Nyusi op zijn beurt dankte de koninklijke familie voor de vriendschap met zijn land. "Niet alleen u majesteiten, maar ook uw moeder prinses Beatrix." Nyusi zei vervolgens in het Nederlands 'dankjewel'. Ook feliciteerde hij koningin Máxima met haar verjaardag afgelopen woensdag, 'op de dag dat wij in Nederland aankwamen'.

Nyusi heeft later vrijdag nog een apart onderhoud met Máxima, in haar hoedanigheid als speciaal pleitbezorger van de VN voor het beter toegankelijk maken van financiële diensten.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: