BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar, Beatrix, Constantijn en Mabel naar Noorwegen

De Nederlandse koninklijke familie is met een flinke afvaardiging aanwezig bij de festiviteiten in Oslo ter gelegenheid van de tachtigste verjaardagen van koning Harald en koningin Sonja. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst maandagmiddag bekend.

Naast koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan ook prinses Beatrix, prins Constantijn en prinses Mabel naar Noorwegen. De Noorse koning was peetvader van prins Friso en prinses Mabel was tien jaar geleden met haar man ook bij het feest ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de koning. Prins Constantijn is er volgens opgave van het Noorse hof alleen dinsdagavond bij.

Het Luxemburgse hof liet eveneens maandag weten met vier man naar Oslo te gaan: groothertog Henri, groothertogin Maria Teresa, erfgoothertog Guillaume en zijn vrouw Stéphanie. Eerder hadden de koningsparen van België en Zweden hun komst al aangekondigd, alsmede koningin Margrethe van Denemarken en alleen op woensdag het Spaanse emeritus-koningspaar Juan Carlos en Sofia.

Gastenlijst

Het Noorse hof gaf maandag de hele gastenlijst vrij. Uit Monaco komt vorst Albert II en uit het Verenigd Koninkrijk Sophie, gravin van Wessex. Ook de Griekse koningin Anne-Marie en haar zoons Pavlos en Nikolaos en hun partners (alle vier eerder ook aanwezig op het feest van Willem-Alexander in Den Haag) nemen deel aan het feest. Ook de presidenten van IJsland en Finland zijn van de partij.

In Oslo wordt flink uitgepakt voor de dubbelverjaardag, met een galadiner in het paleis op dinsdagavond, een korte cruise in de Oslofjord en een groot door de Noorse regering aangeboden diner in de Opera op woensdag.

Bron: ANP