BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar op staatsbezoek in Italië

Koning Willem-Alexander is dinsdagmorgen samen met koningin Máxima in Rome aan een staatsbezoek aan Italië begonnen. Gastheer is de in 2015 aangetreden president Sergio Mattarella, die de Nederlandse gasten met het gebruikelijke ceremonieel ontvangt in het Quirinaal, het presidentieel paleis dat eerder dienst deed als onderkomen van de Italiaanse koningen en daarvoor van de pausen.

Koning Willem-Alexander heeft eerder tegen Italiaanse media gezegd uit te kijken naar het staatsbezoek en zijn terugkeer naar Rome. Italië kende hij goed, zo vertelde de koning. Van jongs af aan kwam hij er op zomervakantie. Belangrijker nog dan het weerzien met Rome is echter op de tweede dag het bliksembezoek aan Palermo, zo zei hij ook. "Om solidariteit te betuigen aan Sicilië." Dit vanwege de opvang van de duizenden bootmigranten, dat bij de visite ook uitgebreid aan de orde zal komen.

'Italië onmisbaar voor stabiliteit'

Het staatsbezoek aan Italië "komt op een belangrijk moment". Dat zei koning Willem-Alexander dinsdagmiddag in het Quirinaal, het Italiaanse presidentieel paleis in Rome. Aan het einde van de ontvangst door president Sergio Mattarella gaven beide staatshoofden een korte verklaring.

De koning verwees naar de zestigste verjaardag van de Verdragen van Rome. "Onze landen stonden samen aan de basis van de Europese Unie. Nu, twee generaties later, is onze samenwerking misschien wel urgenter dan ooit", aldus Willem-Alexander.

"Italië is onmisbaar voor de stabiliteit, de kracht en weerbaarheid van Europa. Wij werken samen met u aan versterking van het Europese zelfvertrouwen. Nederland realiseert zich heel goed dat er in deze tijd veel van Italië wordt gevraagd. De ernst van het migratievraagstuk is hier bij uitstek voelbaar. Morgen zulken wij daar op Sicilië meer over horen", vervolgde hij.

President Mattarella was "heel dankbaar" voor de Nederlandse steun en solidariteit bij het migratieprobleem. Ook de samenwerking bij de misdaadbestrijding werd op prijs gesteld.

Een oude bekende

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dinsdagmiddag meteen na de ontvangst door de Italiaanse president Sergio Mattarella doorgegaan naar het Palazzo Giustiniani, voor een kort gesprek met senaatsvoorzitter Pietro Grasso.

Een oude bekende. Drie jaar geleden kwam het koningspaar hem ook tegen bij het kennismakingsbezoek aan Italië. Grasso is de enige van de top drie van Italiaanse autoriteiten - president, premier en senaatsvoorzitter - die sinds het kennismakingsbezoek in 2014 nog in functie is.

President Giorgio Napolitano, de langst dienende Italiaanse president, trad vanwege zijn hoge leeftijd (89) terug en werd opgevolgd door de Siciliaan Sergio Mattarella. De premier van drie jaar terug, Enrico Letta, werd kort na het koninklijk bezoek door partijgenoot Matteo Renzi opzij gezet. Renzi is inmiddels ook geen premier meer. Sinds vorig jaar december huist Paolo Gentiloni in het Palazzo Chigi.

Daar gaan koning en koningin na de visite bij de senaatsvoorzitter dinsdagmiddag lunchen.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: