BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar op streekbezoek naar Noordoostpolder

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag een streekbezoek aan het noordoosten van Flevoland gebracht. Het koningspaar bezocht achtereenvolgens Urk, Nagele en Dronten.

Willem-Alexander en Máxima arriveerden kort voor 09.30 uur op Urk. Het vissersdorp was massaal uitgelopen voor het koninklijk bezoek.

In de haven werd het koningspaar toegezongen door Geke van der Sloot en haar zangschool Geke’s Tiental. Zij zongen het speciale Koningslied dat in opdracht van de Oranjeverenigingen is gemaakt ter gelegenheid van Willem-Alexanders vijftigste verjaardag. Vervolgens gingen Willem-Alexander en Máxima naar het Maritiem Onderwijscentrum en namen ze een kijkje bij het nieuwe Windpark Noordoostpolder.

Nagele

Het koningspaar zette het streekbezoek voort in Nagele, icoon van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Het dorp is gebouwd volgens een streng en recht stedenbouwkundig plan. In Museum Nagele luisterde het koninklijk paar naar inwoners die vertelden over de uitdagingen waar hun gemeenschap voor staat. Na het gesprek maakten Willem-Alexander en Máxima een uitgebreide wandeling door Nagele.

Dronten

In Dronten bezocht het koningspaar de fabriek van Staay Food Group. In dit bedrijf wordt verticale slateelt toegepast: in afgesloten ruimten wordt op 7 lagen onder elkaar sla geteeld onder ledverlichting. Het streekbezoek werd afgesloten met een bezoek aan De Meerpaal. Het gebouw, dat 50 jaar geleden is geopend door koningin Juliana, biedt na een verbouwing onderdak aan onder meer een bibliotheek, jeugd- en ouderenwerk en culturele activiteiten.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: