BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Paleis Noordeinde in zomer open voor publiek

De 10.000 kaarten voor de zomeropenstelling van Paleis Noordeinde zijn in een dag allemaal verkocht. Opvallend was de belangstelling uit België: ruim 7 procent van de kaarten werd door belangstellenden in het buurland besteld.

In totaal gingen vrijdagmorgen even voor 9.00 uur 25.600 kaarten in de verkoop op een speciaal daarvoor opengestelde website: 10.000 voor het paleis en 15.600 voor de naastgelegen Koninklijke Stallen. Voor de stallen waren vrijdagavond nog royaal kaarten beschikbaar.

Paleis Noordeinde opent de deuren voor het publiek op vier achtereenvolgende zaterdagen: 15, 22 en 29 juli en 5 augustus, steeds van 10 tot 18 uur. De Koninklijke Stallen zijn vanaf 18 juli drie achtereenvolgende weken geopend van dinsdag tot en met vrijdag, telkens in de middag van 13 tot 17 uur. Voorafgaand aan het algemene bezoek draaien paleis (8 juli) en stallen (13 juli) proef met speciaal genodigd publiek.

In het paleis zijn met name de staatsievertrekken te zien, door de RVD omschreven als 'bijzondere (kunst)historische ruimtes, meubelen en schilderijen, die tot ons nationaal erfgoed behoren'. Daarnaast wordt een deel van het nieuwe servies opgesteld dat door de koning is aangeschaft en dat sinds dit voorjaar wordt gebruikt bij staatsbanketten en bij officiële diners met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en ambassadeurs.

Koning Willem-Alexander gaf vorig jaar gehoor aan een reeds jaren ook door politici geuite wens om het Haagse werkpaleis in de zomermaanden te openen voor belangstellenden. Er volgde een stormloop op de kaarten en de koning besloot ook dit jaar de paleisdeuren te openen.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: