BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Veel commotie om 'eurohoed' koningin

De nabeschouwingen van de 'troonrede' van koningin Elizabeth gaan in het Verenigd Koninkrijk voornamelijk over de kleding van de queen. De blauwe hoed met blauw-gele bloemen leek verdacht veel op de Europese vlag. Velen willen weten of de koningin hiermee een statement maakte met betrekking tot het geplande Britse vertrek uit de Europese Unie.

Het vertrek van de Britten uit de EU, brexit, was een van de belangrijkste onderwerpen in de Queen's Speech dit jaar. In de door de koningin voorgelezen tekst heeft premier Theresa May laten weten hoe ze de brexit-onderhandelingen en de periode na het vertrek wil aanpakken.

Het is niet bekend of de 91-jarige Elizabeth voor of tegen brexit is. Daily Mail beweerde afgelopen jaar dat de vorstin voor een vertrek uit de EU zou zijn, maar dit werd vrij snel stellig ontkend door Buckingham Palace. Ook prins Charles en prins William hebben zich tot op heden op de vlakte gelaten over de brexit, al benadrukt William in speeches geregeld het belang van Europese samenwerking.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: