BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Zweden viert 40e verjaardag Victoria

De Zweedse kroonprinses Victoria is vrijdagmiddag met haar gezin door tienduizenden Zweden hartstochtelijk toegejuicht tijdens een rijtoer door Stockholm. De rit vanaf het paleis naar de Koninklijke Stallen was het sluitstuk van het feestelijke ochtendprogramma ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag.

Prinses Estelle, de dochter prins Daniel en kroonprinses Victoria, genoot in het open rijtuig met volle teugen van alle aandacht. Broertje prins Oscar was vooral nieuwsgierig, en wisselde regelmatig van plaats. Dan weer bij Victoria, dan weer bij Daniel op schoot.

Bij het paleis hadden zich ook duizenden Zweden verzameld. Koning Carl Gustaf hield een korte toespraak en leidde het collectieve 'hoera'. Victoria bedankte voor alle felicitaties en voor de massale opkomst.

De uitgebreide feestelijkheden begonnen met een dankdienst in de kapel van het koninklijk paleis in Stockholm. De koninklijke familie was compleet met alle kleine kinderen aanwezig bij het Te Deum in de slotkapel.

De plechtigheid werd gevolgd door een receptie in Logården, de tuin naast het paleis. Daar kreeg de jarige Victoria ook cadeaus uit handen van onder anderen de parlementsvoorzitter en de Zweedse premier.

Vrijdagavond maakt de kroonprinses opnieuw een rijtoer, maar dan in Borgholm op het eiland Öland waar de feestelijkheden worden voortgezet. Zaterdag gaat het feest verder wanneer het publiek in de tuin van Slot Solliden, de koninklijke zomerresidentie naast Borgholm, de kroonprinses en haar gezin persoonlijk kan feliciteren.

Bron: ANP