BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar bezoekt slachtoffers aanslag

Koning Felipe had zaterdag na zijn bezoek aan de slachtoffers van de terroristische aanslag in Barcelona een duidelijke boodschap voor terroristen. “We zijn niet bang en zullen dat ook nooit worden”, zei de Spaanse koning tegen de verzamelde pers.

Felipe herhaalde ook de leuze “No tinc por”, Catalaans voor “Wij zijn niet bang”, die vrijdag al op het Plaza de Catalunya klonk na de minuut stilte. “Barcelona is niet alleen en zal dat ook nooit zijn”, zei de koning ook volgens Spaanse media.

Bezoek ziekenhuizen

Met zijn vrouw koningin Letizia ging Felipe zaterdag langs twee ziekenhuizen in Barcelona, waar het merendeel van de gewonden wordt behandeld. Het koningspaar wilde “dicht bij de slachtoffers zijn” om hun medeleven te uiten en hen een spoedig herstel te wensen. Het paar nam ruim de tijd voor de tientallen slachtoffers.

Na afloop van de bezoeken veroordeelde Felipe de aanslagen van donderdag nogmaals. Hij had het over een “smerige, laffe daad” die hij bestempelde als “moord”.

Bloemenzee

Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje hebben zaterdagavond stilgestaan bij de veertien doden die donderdag vielen bij de aanslagen in hun land. Het koningspaar legde een krans op de Ramblas, waar veertien mensen om het leven kwamen toen met een busje werd ingereden op het publiek.

Felipe en Letizia bekeken de bloemenzee die na de aanslag is ontstaan in het toeristische hart van Barcelona. Honderden mensen legden bloemen, knuffels en kaarsjes op de Ramblas. Ook op post-its die tegen de gebouwen aan de beroemde promenade worden geplakt, worden boodschappen achtergelaten.

Speciale mis op zondagochtend

Het koningspaar schuift zondagochtend aan in de Sagrada Família, de beroemde door Gaudí ontworpen kerk, waar een speciale mis plaatsvindt.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: