BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prins Frederik reageert op besluit van vader

Kroonprins Frederik betreurt het besluit van zijn vader prins Henrik om niet naast zijn moeder koningin Margrethe begraven te worden. Dat zei de Deense troonopvolger donderdag tijdens een bezoek aan het Aarhus International Sailing Center.

“Ik vind het op vele gebieden echt jammer”, zei Frederik tegen de Deense pers. “Meer is er op dit moment niet te zeggen over deze zaak.”

Verbreken van traditie

Frederiks vader Henrik maakte vorige week bekend dat zijn laatste rustplaats niet in de kathedraal van Roskilde zal zijn. De prins breekt daarmee met een zeshonderd jaar oude traditie. Henrik is al jaren ontevreden met zijn titel, in plaats van prins-gemaal had hij koning-consort willen worden.

Ophef

De toelichting van prins Henrik op zijn besluit zorgde voor ophef. Als de Deense koningin Margrethe naast haar man Henrik begraven wil worden, weet ze wat ze moet doen. “Mijn vrouw, niet ik, kan deze kwestie oplossen”, zei Henrik in deze week in Frankrijk tegen diverse Deense media. “Als ze met me begraven wil worden, moet ze me koning-consort maken. Mijn vrouw heeft besloten dat ze graag koningin wil zijn, en dat vind ik prima. Maar ze moet weten dat als een man en vrouw getrouwd zijn, ze elkaars gelijke zijn”, zei Henrik. Volgens de prins, die tot zijn pensioen de titel prins-gemaal droeg, heeft Margrethe hem “niet het respect getoond dat een vrouw haar man moet tonen”.

Reactie Joachim

Volgens het Deense hof heeft koningin Margrethe zich neergelegd bij het besluit van haar man. Ook de overige leden van de koninklijke familie hebben Henriks opmerkelijke keuze geaccepteerd. “Het is voor ons geen nieuws”, zei Frederiks jongere broer Joachim vrijdag. “Het is precies zoals mijn moeder zei: we zijn er allemaal van op de hoogte. Er valt dus niets meer over te zeggen.”

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: