BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Foto's: Groot ceremonieel welkom koningspaar in Portugal

De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa heeft dinsdagmorgen het Nederlandse koningspaar met groot ceremonieel verwelkomd voor het Jeronimus-klooster in Belém. Daar begon in de stralende zon het driedaagse staatsbezoek aan Portugal.

Na het spelen van de volksliederen, inspectie van de erewacht en het voorstellen van elkaars delegaties, ging de president alvast naar zijn paleis even verderop terwijl koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de Santa Mariakerk van het klooster een krans legden bij het graf van de grote Portugese dichter Luís de Camōes.

Graf van ontdekkingsreiziger

In de kerk liggen behalve leden van de Portugese koninklijke familie ook nationale helden begraven. Tegenover de rijkelijk versierde marmeren tombe van Camōes staat het grafmonument van ontdekkingsreiziger Vasco da Gama, de man die via Kaap de Goede Hoop de vaarweg naar Azië ontdekte.

Het koningspaar kreeg een korte rondleiding door kerk en klooster alvorens onder bereden escorte langs de oever van de Taag naar het Palácio de Belém te worden gereden, het voormalige koninklijke paleis dat nu dienst doet als residentie en kantoor van de president.

Daar wachtten het uitwisselen van geschenken en decoraties en een persoonlijk onderhoud. Later dinsdag wordt het bezoek voortgezet met onder meer bezoeken aan parlement en stadhuis.

Koning: We kunnen leren van Portugal

Nederland kan volgens koning Willem-Alexander veel leren van Portugal. Hij onderstreepte dat dinsdagmiddag na zijn ontvangst door de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa in het presidentieel paleis in Belém, een stadswijk van Lissabon.

,,Zo kijken we met bewondering naar uw prestaties in duurzame energie, milieutechnologie en vliegtuigbouw. Meer samenwerking zal onze beide landen sterker maken", aldus de koning, die aangaf dat hij en koningin Máxima hebben uitgekeken naar dit staatsbezoek. ,,Dit bezoek geeft ons de kans meer te zien van dit bijzondere land waarmee Nederland zich zo verwant voelt. Wij zijn natuurlijke bondgenoten, verbonden door de zee."

Parlementsgebouw

De Portugese parlementsvoorzitter Eduardo Ferro Rodrigues heeft koning Willem-Alexander en koningin Máxima dinsdagmiddag in het parlementsgebouw in Lissabon ontvangen. Rodrigues leidde het koninklijk paar rond in het Palácio de São Bento, bij een tentoonstelling gewijd aan de afschaffing van de doodstraf.

Portugal besloot daartoe in 1867, nu precies 150 jaar geleden. Portugal was daarmee in de voorhoede van Europese landen die de doodstraf afschaften. Nederland volgde drie jaar later.

De korte uitleg bij de expositie vormde de afsluiting van het koninklijk bezoek aan het sinds 1820 in een genationaliseerd Benedictijner klooster gevestigde parlement, de Assembleia República. Het koningspaar werd daar net als eerder dinsdag bij de president met militair ceremonieel verwelkomd, waarna achter gesloten deuren met de parlementsvoorzitter en een aantal leden van het parlement een gesprek plaatsvond over actuele zaken.

Ferro Rodrigues nam zijn gasten, onder wie ook de afzwaaiende ministers Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel, ook mee naar de in 1903 ingerichte plenaire vergaderzaal van het Portugese Huis van Afgevaardigden.

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!