BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Foto's: Koningin in Taminiau bij staatsbanket Portugal

De eerste dag van het staatsbezoek aan Portugal wordt afgesloten met een staatsbanket. Het koningspaar wordt door president Marcelo Rebelo de Sousa ontvangen op Palácio da Ajuda. Koningin Máxima draagt een groene japon van ontwerper Jan Taminiau met tiara, oorhangers en collier met smaragden.

‘Het duivenei’

Een flinke eye-catcher is het sieraad dat koningin Máxima droeg tijdens het staatsbanket, ‘de cabochon’. Het is een losse smaragd die bevestigd is aan een collier. Daarbij droeg Máxima ook oorbellen, een armband en een ring met smaragden.

Het ‘duivenei’ is één van de meest waardevolle smaragden in het bezit van de koninklijke familie. Het juweel is via Wilhelmina van Pruisen, de echtgenote van stadhouder Willem V, in de koninklijke collectie gekomen. Daarna is het van moeder op dochter doorgegeven. Koningin Emma gaf het aan haar dochter Wilhelmina bij de doop van prinses Juliana. Zowel Wilhelmina als Juliana waren groot fan van de grote smaragd en droegen hem regelmatig.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: