BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Felipe uit scherpe kritiek in tv-toespraak

Koning Felipe VI van Spanje heeft dinsdag in een tv-toespraak scherpe kritiek geuit op de politieke leiders in Catalonië, de regio die zich van Spanje wil afscheiden. De monarch toonde zich boos en verweet hen onder andere "onverantwoordelijk gedrag" door een tegen de wet in een referendum te houden.

"Catalaanse leiders hebben de Spaanse wet overtreden en een totaal gebrek aan loyaliteit laten zien", sprak Felipe. Het was de eerste keer dat de Spaanse koning reageerde op de situatie in Catalonië. Zondag vielen honderden gewonden doordat de politie ingreep toen mensen wilden gaan stemmen bij het referendum.

Volgens Felipe zetten de Catalaanse leiders met hun voornemen om zich van Spanje af te scheiden "de economische en sociale stabiliteit" in de regio en in heel Spanje op het spel. Felipe schaarde zich achter de ingrepen door de regering van Mariano Rajoy door te stellen dat het de verantwoordelijkheid van de staat is "de wettelijke orde te handhaven".

Hij gaf de Spanjaarden verder een boodschap van rust en hoop mee. "Het zijn moeilijke tijden maar wij zullen die overwinnen en verder komen", aldus de koning.

Bron: ANP

 

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: