BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar bezoekt Palácio de Vila

Koning Willem-Alexander besluit donderdag zijn driedaagse staatsbezoek aan Portugal met twee uitstapjes buiten de hoofdstad Lissabon. Allereerst bezoekt de koning met koningin Máxima naar het nabij gelegen Sintra voor een bezoek aan OGMA, de Portugese fabrikant van onder meer vliegtuigonderdelen. De luchtvaart is een van de sectoren waarin Nederland de samenwerking met Portugal wil versterken en tijdens de koninklijke visite wordt ook een intentieverklaring getekend met het Nederlands Lucht-en Ruimtevaartcentrum.

Het koningspaar ging vervolgens naar het nationaal opleidingsinstituut van de brandweer, waar wordt stilgestaan bij de dodelijke en verwoestende bosbranden die Portugal de afgelopen maanden hebben geteisterd en waarbij 62 mensen het leven verloren. De 'Escola Nacional de Bombeiros' werkt bij de opleiding van brandweercommandanten onder meer met realitysoftware die is ontwikkeld door het Delftse bedrijf XVR. Koning en koningin kegen ook zo'n simulatie van nabij te zien.

Palácio de Vila

Het bezoek aan Sintra wordt afgesloten met een rondleiding door het tot het Unesco-werelderfgoed behorende Palácio de Vila. Vanwege de ligging in de heuvels was Sintra voor de toenmalige koninklijke familie en welgestelde inwoners van Lissabon een geliefd toevluchtsoord tijdens de verstikkende zomermaanden. Het paleis is daar een 'over de top' bewijs van.

Voor de terugkeer naar Nederland aan het einde van de middag hebben Willem-Alexander en Máxima in badplaats Cascais nog een samenzijn met de Nederlandse gemeenschap.

Vertrek

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun drie dagen durende staatsbezoek aan Portugal afgerond. Willem-Alexander bedankte voor de meer dan hartelijke ontvangst en hij hoopte zeker nog een keer terug te kunnen komen in Portugal.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: