BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Video: Kabinet-Rutte III beëdigd door koning

De vijftien nieuwe ministers van het kabinet-Rutte III zijn donderdag beëdigd door koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde. De ministers van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie legden de eed of belofte af. Het is de eerste beëdiging van een kabinet door de vorst.

Rutte II werd nog door zijn moeder Beatrix gedaan. Van de 24 bewindslieden van het nieuwe kabinet legt alleen premier Mark Rutte de eed niet af. Hij deed dat al op 14 oktober 2010 bij het begin van zijn eerste kabinet. Omdat hij in dezelfde functie blijft, is hem geen ontslag verleend. Alle 23 andere ministers en staatssecretarissen van het kabinet zijn wel nieuw op hun post.

Na de beëdiging van de ministers volgen de staatssecretarissen. Vervolgens verschijnen de ministers en koning op het bordes voor de fotografen. Dat gebeurt sinds 1971 met het staatshoofd erbij. Het kabinet staat er precies 225 dagen na de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De kabinetsformatie was de langste ooit.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: