BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Foto's: Laurentien in Japan

Prinses Laurentien keek vrijdagmiddag met voldoening terug op haar korte reis naar Japan. "Het lijkt net of ik hier een week ben", zei de prinses. De prinses bezocht donderdag en vrijdag Japan voor herdenkingen en de opening van een bijzondere brug.

Het bezoek aan Japen had voor Laurentien bijzondere betekenis, zo vertelde ze. Als meisje van zestien kwam ze met haar ouders naar Tokio, waar vader Laurens Jan Brinkhorst voor de Europese Gemeenschappen aan het werk ging. De tussenstop eerder in de week in Tokio voelde dan ook als "thuiskomen" zei de prinses, die destijds geen Japans leerde maar wel de basisbeginselen van de Japanse cultuur en omgangsvormen kreeg bijgebracht.

'De tussenstop in Tokio voelde als thuiskomen'

Het laatste verblijf in Japan was lang geleden. "Twintig jaar geleden ben ik voor een conferentie terug geweest. Dat was in Hiroshima, maar daarna eigenlijk nooit meer. Dus dit is heel bijzonder voor mij", bekende Laurentien. Haar bijzondere band met prinses Kiko - in Japan en door Laurentien prinses Akishino genoemd - maakte het extra speciaal.

Een dag vol met herdenken

Na een lange vlucht van ongeveer elf uur komt prinses Laurentien in Nakasaki aan. Ze draagt een witte japon met een groene print, gecombineerd met een groen leren jasje en een lichtgroene sjaal.

Laurentien begint haar tweedaagse bezoek aan Japan met herdenken. In de ochtend legt de prinses bloemen bij het twee jaar oude monument voor buitenlandse krijgsgevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in deze stad zijn omgekomen. Op de gedenksteen staan de namen 41 Nederlanders, naast die van Britten, Amerikanen en Australiërs.

Hollandsche Begraafplaats

Daarna bezoekt prinses Laurentien de Hollandsche Begraafplaats in Nagasaki, waar nog tientallen graven zijn van Nederlanders die in de achttiende en negentiende eeuw woonden en werkten op de handelspost Dejima en daar overleden. Ze krijgt uitleg over de historie van de begraafplaats en over het mede door Nederland gesteunde onderhoud en herstel.

In Japanse stijl

Later die dag kleedt ze zich om. Laurentien draagt een donkergrijs jurkje en mantel. Net als prinses Kiko draagt prinses Laurentien een hoed.

Samen met prinses Kiko herdenkt Laurentien de slachtoffers die zijn omgekomen als gevolg van de op 9 augustus 1945 door de Amerikanen afgeworpen atoombom. De prinses legt bloemen aan de voet van het monument dat is opgericht op 'ground zero', het zogenoemde hypocentrum van de ontploffing, die op 500 meter hoogte plaatsvond.

Muzikale avond

In de avond woont de prinses een concert bij van het Koninklijk Concertgebouw Orkest in Brick Hall, Nagasaki. Laurentien straalt hier in een mouwloze, groene jurk met een v-hals van het merk Missoni. Dit concert is georganiseerd ter gelegenheid van de voltooiing van de brug van Dejima.

Opening nieuwe brug

Op de tweede dag van haar bezoek aan Japan opent Laurentien de nieuwe Omotemonbashi. De brug verbindt de voormalige Nederlandse handelspost Dejima symbolisch met Nagasaki. Laurentien verricht de opening samen met prins Akishino en zijn echtgenote Kiko.

Ze draagt een bruine mantel met verschillende borduursels van Etro en een bijpassend hoedje van Eudia. Dit hoedje kan je bekend voorkomen want ze heeft hem eerder gedragen op Prinsjesdag 2014.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: