BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningin Máxima: 'We moeten samenwerken, het gaat niet alleen'

Koningin Máxima heeft maandagmorgen in één moeite haar reeks buitenlandse bezoeken voortgezet op Sumatra. Ze had bij haar vorige bezoek in augustus 2016 de wens geuit meer te zien van het uitgestrekte land. Daar was toen geen tijd voor, maar maandag werd op bescheiden wijze gehoor gegeven aan haar verlangen. Vanuit Jakarta vloog de koningin naar de overkant van de Straat van Soenda om op Sumatra de provincie Lampung te bezoeken.

Veldbezoek

Dat is niet echt het 'andere' Indonesië, daarvoor zou Máxima langer moeten vliegen dan een half uurtje. Maar de provincie bood haar wel wat voor haar VN-werk belangrijk is: een andere kijk op de papieren werkelijkheid. De zogenoemde veldbezoeken bieden de kans de mensen te ontmoeten voor wie de koningin zich als speciaal pleitbezorger van de Verenigde Naties inzet. Plattelandsbevolking die ook toegang tot financiële diensten behoeft om vooruit te komen.

Op bezoek bij maïsboeren

Máxima kreeg een saillant voorbeeld te zien en te horen bij een visite aan kleinschalige maïsboeren, en de 'fabriek' waar maïskorrels worden gedroogd. Betaling via mobiel bankieren - de telefoon - bleek niet mogelijk en dat betekende een schadepost, want er was niet altijd voldoende cash in de tas om van iedereen de oogst te kopen of gewoon betalingen te doen. En dat terwijl mobiel bankieren juist de mogelijkheid is om snel en efficiënt en doorgaans ook veilig geld te versturen en te betalen.

Video - Koningin Máxima in gesprek met boer

Koningin Máxima's boodschap voor de president

Met de boodschap dat op dat gebied snel iets moeten veranderen gaat de koningin dinsdag onder andere naar de Indonesische president, de gouverneur van de centrale bank en de minister van Financiën. Indonesië wil dat volgend jaar 75 procent van de volwassen bevolking toegang heeft tot financiële diensten, maar dan moeten de maïsboeren en handelaren in Lampung ook in staat worden gesteld cashloos te werken.

Zaterdag ziet u in Blauw Bloed meer van de reis van koningin Máxima voor de VN.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: