BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar lang aan tafel met Chinese president

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn woensdagavond (lokale tijd) in het regeringscomplex Zhongnanhai in Peking ontvangen door de Chinese president Xi Jinping en zijn echtgenote. De koning mocht zijn hele gevolg meenemen naar de ontmoeting.

Aansluitend werd in een kleiner gezelschap gedineerd met het Chinese presidentspaar. Het diner liep maar liefst anderhalf uur. "Het was gezellig", aldus minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken, die het koningspaar bij het bliksembezoek' aan Peking vergezelde. "Maar dat het uitliep was vooral te danken aan de goede gesprekken die we hebben gevoerd".

Mensenrechten
Tijdens het diner zijn onder meer de mensenrechten aan de orde gesteld. Dat zei koning Willem-Alexander na afloop bij een ontmoeting met Nederlandse media. De koning noemde zijn "flitsbezoek" geslaagd. De tussenstop in Peking, op weg naar de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea, was een goede gelegenheid de goede banden te bestendigen, zo zei Willem-Alexander.

Koning Willem-Alexander vertrekt donderdag naar Zuid-Korea, waar koningin Máxima zich vrijdag bij hem voegt voor de opening van de Winterspelen. De koningin werkt donderdag in Peking nog een economisch programma af.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: