BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Royals betuigen medeleven aan Deense koninklijke familie

De Zweedse en Noorse royals hebben woensdag hun condoleances overgebracht aan koningin Margrethe van Denemarken. De echtgenoot van de Deense vorstin overleed dinsdagavond op 83-jarige leeftijd.

De Zweedse koninklijke familie bracht als eerste hun condoleances over. Koning Carl Gustaf, een neef van koningin Margrethe, liet in een verklaring weten geschokt te zijn door het overlijden. "Er is een nauwe relatie tussen de koningshuizen, niet in de laatste plaats door de nauwe banden die ons verbinden. We herinneren prins Henrik met een warm gevoel."

Koning Harald van Noorwegen stuurde condoleances namens de Noorse koninklijke familie. "Onze gedachten gaan uit naar koningin Margrethe, de naaste familie van prins Henrik en de Deense bevolking", schreef hij. Woensdag en op de dag van de uitvaart zullen de vlaggen op het paleis in Oslo halfstok hangen.

Frankrijk
De Franse president Emmanuel Macron laat in een statement weten bedroefd te zijn door het nieuws. Ook prees hij de manier waarop Henrik, van oorsprong een Fransman, de vriendschap tussen Frankrijk en Denemarken heeft bevorderd.

Ook de royals uit Roemenië lieten hun medeleven horen. "Wij zullen ons altijd de nobele, erudiete, getalenteerde en humoristische persoonlijkheid van prins Henrik herinneren."

Bron: ANP