BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Video: William, Kate, Harry en Meghan spreken over hun passies

Voor het eerst gingen de ‘fab four’ met elkaar op pad: prins William, hertogin Catherine, prins Harry en Meghan Markle. De vier spraken woensdag over hun liefdadigheidsorganisatie The Royal Foundation.

Op het podium bij de Royal Foundation Forum nemen de vier Britse royals plaats om te vertellen over hun werk. Prins William vertelt hoe de organisatie tot stand is gekomen.‘’Het is begonnen als een klein idee. Harry en ik dachten: hoe kunnen we iets starten dat ons zal helpen in de toekomst.’’

Vijf thema’s van The Royal Foundation

De twee broers wilden iets opbouwen waarmee de impact van hun werk groter zou kunnen worden. Ze hebben ervoor gekozen om de handen ineen te slaan en zich vanuit The Royal Foundation te focussen op een aantal thema’s die hen aan het hart gaan. De vijf thema’s zijn gewonde militairen, natuurbescherming, cyberpesten, geestelijke gezondheid en jongeren.

Het idee van Catherine

De campagne ‘Heads Together’, die William, Kate en Harry hebben opgezet om aandacht te vragen voor geestelijke gezondheid, werd een wereldwijd succes. Het idee voor dit thema kwam bij hertogin Catherine vandaan. Zij kwam er tijdens haar werkbezoeken achter dat psychische problemen zich voordoen in vele verschillende situaties. Het is vaak het onderliggende probleem.

‘’Geestelijke gezondheid kwam steeds weer bovendrijven, of het nu gaat om een verslaving, problemen op school of kwetsbare jonge kinderen. Het is een onderwerp dat mij zeer aan het hart gaat.’’

Wat gaat Meghan doen?

Meghan wordt, als ze getrouwd is, de vierde beschermer van de stichting. De verloofde van Harry kijkt ernaar uit. Vooral vrouwenrechten is iets waar zij zich al jaren mee bezig houdt. ‘’Wat ik mensen vaak hoor zeggen is ‘we helpen vrouwen een stem te vinden’ en daar ben ik het fundamenteel mee oneens. Vrouwen hebben een stem. Ze moeten zich aangemoedigd voelen om hem te gebruiken en mensen moeten ernaar gaan luisteren.’

Meghan over de positie van vrouwen

Meghan over haar werk na het huwelijk

Werken met familie

Tot slot wordt het viertal gevraagd of zij het weleens oneens zijn tijdens het werken aan projecten. ‘Oh jazeker’ zegt prins William waarna de zaal, Harry, Meghan en Catherine in de lachen schieten. 

William en Harry over werken met familie

Het Britse hof deelt het gehele gesprek (zonder ondertiteling) op facebook. Klik hier om het te bekijken.