BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Henri en Maria Teresa op staatsbezoek in Frankrijk

Groothertog Henri van Luxemburg en zijn vrouw groothertogin Maria Teresa zijn maandagochtend in Frankrijk welkom geheten door Emmanuel Macron. De Franse president ontving het Luxemburgse vorstenpaar op het Elysée-paleis in Parijs. Ook zijn echtgenote Brigitte was bij de ontvangst.

Henri en Maria Teresa zijn maandag begonnen aan het grootste staatsbezoek uit de geschiedenis van het groothertogdom. De twee reisden per trein naar Parijs.

Het is voor het eerst sinds 1978 dat er een Luxemburgs staatsbezoek aan Frankrijk plaatsvindt. De laatste keer was een visite van Henri's ouders, groothertog Jean en groothertogin Joséphine-Charlotte, aan toenmalig president Valéry Giscard d'Estaing.

Naast de gebruikelijke protocollaire elementen, zoals ontmoetingen met de voorzitters van de Senaat en Nationale Vergadering en een staatsbanket in het Elysée, staat het bezoek vooral in het teken van het verbreden van de economische betrekkingen.

Voor Macron is het niet zijn enige koninklijke ontmoeting deze week. Woensdag is hij in Nederland waar hij op Paleis Noordeinde op audiëntie gaat bij koning Willem-Alexander.

Groothertogin Maria Teresa is na afloop van het driedaagse staatsbezoek precies op tijd thuis voor haar verjaardag. Ze wordt donderdag 62 jaar.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: