BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koninklijke bruidsjurken

Op 19 mei stapt prins Harry in het huwelijksbootje met zijn Meghan Markle. Vol verwachting kijken we uit naar het moment dat Meghan verschijnt in haar bruidsjurk bij Windsor Castle. Zal de Amerikaanse actrice gaan voor klassiek met kant of sexy en eigentijds?

We zullen nog even moeten afwachten. Tot die tijd kunnen we terugkijken naar de japonnen van de dames die haar voorgingen.

Catherine

Eén van de meest besproken bruidsjurken is die van haar toekomstige schoonzus Kate. Zij koos voor een ontwerp van Sarah Burton van modelabel Alexander McQueen.

Charlène

In 2011 vindt ook de bruiloft van prins Albert II van Monaco en Charlène Wittstock plaats. Couturier Giorgio Armani heeft de bruidsjurk van Charlène ontworpen. De japon is gebroken wit met bloemvormige borduursels. De jurk bevat maar liefst 20.000 parels, 30.000 goudkleurige steentjes en 40.000 Swarovski kristallen. Haar sluier was twintig meter lang.

Victoria

Een jaar eerder, op 19 juni 2010, trouwde kroonprinses Victoria van Zweden met haar Daniel. De parelwitte japon is een ontwerp van de Zweedse couturier Pär Engsheden. Victoria koos voor de sluier die haar moeder in 1976 heeft gedragen.

Madeleine

Prinses Madeleine, de jongere zus van Victoria, trouwde op 8 juni 2013 met de Amerikaanse Chris O'Neill in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Modehuis Valentino ontwierp de bruidsjurk en was zeer enthousiast over de samenwerking: "Werken met prinses Madeleine was zo gemakkelijk. Ze is een lieve meid. Ze is modern, grappig, zit vol energie en enthousiasme, en ze is zo mooi!"

Sofia

Prinses Sofia, de schoonzus van Victoria en Madeleine, koos voor de Zweedse mode-ontwerpster Ida Sjöstedt. Zij ontwierp een bruidsjapon van een crêpe zijde, kant en organza in drie tinten wit.

Stéphanie

Ook de groothertogelijke familie van Luxemburg vierde twee huwelijken! Op 20 oktober 2012 vond het kerkelijk huwelijk plaats van erfgroothertog Guillaume en zijn Stéphanie. De Belgische gravin koos voor een creatie van de Libanese modeontwerper Elie Saab. Het borduurwerk van de bruidsjapon, die verfraaid werd met 50.000 parels en geregen met etherisch zilver, nam 3.200 werkuren in beslag.

Claire

Ook prinses Claire, de echtgenote van de Luxemburgse prins Félix, koos voor een bruidsjapon van Elie Saab. De ivoorkleurige zijden jurk is geborduurd met Chantilly kanten bloemmotieven en glimmend zilveren draad.

Viktória

Op 3 oktober 2013 trouwde 'onze' prins Jaime met Viktória Cservenyák. Zij droeg een bruidsjapon van modeontwerper Claes Iversen, een van de favoriete couturiers van koningin Máxima. De jurk met empirelijn is gemaakt in een combinatie van ivoor crêpe zijde en crêpe Georgette. Op de zoom zijn stofbloemen, glaskralen en kristallen geborduurd. Viktória combineerde de bruidsjapon met een tule-sluier met Frans kant.

Foto's: ANP / Kungahuset.se

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: