BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Meghan is gedoopt

Volgens bronnen is Meghan Markle, de verloofde van prins Harry, dinsdag gedoopt. Tijdens een ceremonie in de koninklijke kapel van St. James’ Palace zou Meghan met water uit de Jordaan zijn besprenkeld in het bijzijn van prins Harry, prins Charles en hertogin Camilla. Na de doop werd er gedineerd bij Charles en Camilla op Clarence House.

De dienst werd geleid door Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury, met wie Meghan de afgelopen weken een goede band heeft opgebouwd. Hij zal ook de trouwdienst op 19 mei leiden. Welby heeft al gezegd dat het geen probleem is dat Meghan gescheiden is van haar eerste echtgenoot. In 2005, bij het huwelijk van Charles en Camilla, was dat anders: Zij sloten een burgerlijk huwelijk en kregen daarna een zegen in St. George’s Chapel.

De koninklijk kapel

In de koninklijke kapel in St. James' Palace in London, waar de doop plaatsvond, lag in 1997 prinses Diana opgebaard. Prins George werd hier in 2013 gedoopt.

Een vrijwillige keuze

Meghan is protestants opgevoed, maar ging naar een katholieke school. Haar doop was niet verplicht om met Harry te kunnen trouwen. Meghan heeft er vrijwillig voor gekozen uit respect voor koningin Elizabeth. De grootmoeder van Harry staat aan het hoofd van de Anglicaanse Kerk.

Na haar doop is Meghan ook bevestigd als lid van de Anglicaanse Kerk en dat betekent dat ze ook mag meedoen aan de Heilige Communie.

De Anglicaanse Kerk

De Anglicaanse Kerk is ontstaan in 1543. Koning Hendrik VIII wilde scheiden van zijn eerste vrouw, Catharina van Aragon, maar kreeg hiervoor geen toestemming van de paus. Zijn oplossing: een eigen kerk, waar hij zelf de regels kon bepalen.

Scheiding

Ook al is de Anglicaanse Kerk ontstaan uit de wens van Hendrik VIII om te scheiden, toch hebben de Anglicanen eeuwenlang geworsteld met de vraag of mensen na een scheiding zouden mogen hertrouwen. Pas sinds 2002 kunnen gescheiden mensen in de Anglicaanse kerk een tweede huwelijk sluiten. Welby heeft al gezegd dat het geen probleem is dat Meghan gescheiden is van haar eerste echtgenoot. In 2005, bij het huwelijk van Charles en Camilla, was dat anders: Zij sloten een burgerlijk huwelijk en kregen daarna een zegen in St. George’s Chapel.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: