BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Video: Jordaans koningspaar heft glas jus d'orange met Rutte

Koning Abdullah en koningin Rania van Jordanië zijn woensdagmiddag getrakteerd op een lunch door premier Mark Rutte. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima lunchten mee, evenals een aantal ministers.

De lunch met speeches van de Jordaanse koning en premier Rutte vond plaats in de Rolzaal aan het Binnenhof. Koning Abdullah liet weten uit te kijken naar verdere samenwerking met Nederland. Niet alleen bij terrorismebestrijding maar ook op economisch gebied, zoals voedselproductie en energie.

Video - Jordaanse koning over strijd tegen terrorisme

Watermanagement

Abdullah ging verder in op watermanagement als terrein van samenwerking. "Wij zijn het op een na waterarmste land op aarde, en een groter verschil met de situatie in Nederland is eigenlijk niet mogelijk, maar we weten allebei hoe belangrijk het is water goed te beheren", aldus de Jordaanse koning.

Rutte zei dat Nederlandse bedrijven klaar staan om met Jordanië zaken te doen en het land te helpen economisch sterker te worden. Een sterk en stabiel Jordanië is in ieders belang, aldus de premier.

Voor koningin Rania eindigde na de lunch het officiële bezoek. Haar echtgenoot Abdullah ging met koning Willem-Alexander nog naar VNO-NCW in Den Haag. Om tien voor vijf werd op Paleis Noordeinde de Jordaanse koninklijke standaard gestreken ten teken dat koning Abdullah en koningin Rania van Schiphol waren vertrokken.

Bron: ANP