BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Video: Koning en Máxima verwelkomen Jordaans koningspaar

Koning Abdullah II van Jordanië en zijn echtgenote koningin Rania zijn dinsdag kort na het middaguur op Paleis Noordeinde ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het Jordaanse koningspaar is voor een tweedaags officieel bezoek in Nederland.

Na een korte begroeting nam koning Willem-Alexander zijn gasten mee naar het achterplein voor een korte ceremonie, waarbij de volksliederen werden gespeeld en de koningen de erewacht inspecteerden. De plechtigheid nam nog geen vijf minuten in beslag. Het gezelschap ging daarna weer naar binnen waar Willem-Alexander het Jordaanse vorstenpaar een lunch aanbood.

Tulpen uit Rotterdam

Na de lunch gingen Máxima en Rania samen op stap. Op het programma stond een bezoek aan de tentoonstelling 'Mondriaan en De Stijl' in het Haags Gemeentemuseum. Bij aankomst werden ze verrast met een bosje tulpen van Oranje-fan Arno Tax uit Rotterdam.

De vorstinnen namen onder meer een kijkje in de Victory Boogie Woogie-zaal, waarbij ze het meesterwerk van Mondriaan konden bewonderen.

Programma

Koning Abdullah houdt dinsdagmiddag een toespraak in Theater Diligentia, tijdens een ontmoeting met 'World Class' studenten uit Den Haag. Aansluitend is er ook een openbaar vraaggesprek van de vorst met twee studenten. Beide koningen wandelen vervolgens naar het Johan de Witthuis voor een rondetafelgesprek over contraterrorisme.

De dag wordt afgesloten met een diner op Noordeinde, waarbij ook prinses Beatrix, prinses Margriet en prins Constantijn aanschuiven.

De Jordaanse vorst zou oorspronkelijk vorig jaar november op staatsbezoek komen, maar toen werd zijn reis uitgesteld. Koning Abdullah was in 2006 al eens op staatsbezoek bij koningin Beatrix.

Bron: ANP