BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Video: Koning spreekt warme woorden over vader Abdullah en Beatrix

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagavond zijn bewondering uitgesproken voor zijn Jordaanse collega Abdullah. Dat deed de koning tijdens een diner op Paleis Noordeinde. Koning Abdullah en koningin Rania zijn in Nederland voor een tweedaags officieel bezoek.

Koning Willem-Alexander benadrukte in zijn speech de jarenlange band tussen de Oranjes en het Jordaanse koningshuis. "Onze ouders legden de basis voor de goede banden tussen onze families". Ook liet Willem-Alexander zijn gast Abdullah weten dat zijn vader, wijlen koning Hoessein, een speciaal plekje heeft in het hart van zijn moeder, prinses Beatrix.

Naast de warme persoonlijke woorden sprak Willem-Alexander ook zijn bewondering uit voor Abdullahs rol in het Midden-Oosten. "Midden in een regio vol conflicten is Jordanië een baken van stabiliteit. Godzijdank een behouden huis in een woelige wijk", sprak Willem-Alexander. "U levert daaraan een belangrijke bijdrage. Waar spanningen hoog dreigen op te lopen, werkt u aan de-escalatie. Uw stem roept op tot kalmte. Uw ogen zien alle bevolkingsgroepen in uw koninkrijk, zonder onderscheid. Uw hand reikt ook de hand aan mensen in nood."

Daarmee verwees de koning naar de miljoenen vluchtelingen die Jordanië heeft opgevangen. "De internationale gemeenschap kan Jordanië hier niet genoeg voor danken", zei Willem-Alexander, die het ook had over de "grote offers" die de Jordaanse bevolking moet brengen. "Het volk van Jordanië is bescheiden in omvang, maar groot in menselijkheid. Terecht bent u daar trots op!"

Bron: ANP