BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Video: Noors koningspaar voor het eerst op staatsbezoek in Argentinië

De Noorse koning Harald en zijn vrouw Sonja vertoeven sinds zondag in Argentinië. Dinsdag werd het koningspaar officieel welkom geheten op Casa Rosada, het presidentieel paleis, voor een driedaags staatsbezoek.

De Argentijnse president Mauricio Macri en zijn vrouw Juliana Awada verwelkomden het Noorse koningspaar en boden hun koninklijke gasten een lunch aan.

Het is voor Harald en Sonja de eerste keer dat ze op staatsbezoek zijn in Argentinië. Haralds vader Olav was in 1967 de laatste Noorse koning die op staatsbezoek ging naar het Zuid-Amerikaanse land.

Koning Harald hield een warme toespraak bij de lunch. Noorwegen en Argentinië mogen geografisch gesproken elkaars tegenpolen zijn, aldus de koning, maar ze hebben ook veel gemeenschappelijk en de aandacht voor Antarctica is daarvan slechts één aspect. "Voor Argentinië bestaat in Noorwegen een enorme belangstelling", zo vertelde hij.

Tot vreugde van Macri is een enorme handelsdelegatie met maar liefst veertig Noorse ondernemingen in het kielzog van het koningspaar meegekomen. Het handelsvolume tussen beide landen is nog beperkt, maar op gebieden als technologie, energie en duurzame ontwikkeling liggen veel kansen.

Het staatsbezoek van Harald en Sonja aan Argentinië duurt tot en met donderdag.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: