Vrijdagochtend verscheen er een interview met prins Charles over duurzaamheid in de Australian Financial Review. De Britse prins vertelt dat hij blij is dat het bij steeds meer mensen duidelijk wordt dat we af moeten stappen van het leven in een ''wegwerpmaatschappij.''
''Ik heb altijd geloofd in het zo lang mogelijk bewaren van kledingstukken en schoenen (sommige zijn uit 1971 en een jasje uit 1969!) - met reparaties - en op deze manier draag ik eens in de 25 jaar kleding die in de mode is.'' vertelt de Britse prins.
Great Barrier Reef
Ook zegt de prins, een gepassioneerd milieubeschermer, dat de maatschappij ''echt op een kruispunt staat'' om de riffen op aarde te beschermen. "Dit zal het uitgangspunt moeten zijn van het snel opkomende concept van een duurzame 'blauwe economie', waarmee duurzame economische ontwikkeling wordt bereikt via een verstandig gebruik van hulpbronnen uit de oceaan", zegt Charles in het interview.
Prins Charles en hertogin Camilla brachten de afgelopen week een driedaags bezoek aan Australië. Vrijdag bezocht Charles het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld.
Koraalverbleking
Het werelderfgoed ligt voor de noordoostelijke kust van Australië. De afgelopen twee jaar is er op veel plaatsen in het Great Barrier Reef koraalverbleking geconstateerd, waarschijnlijk veroorzaakt door klimaatverandering en een stijgende zeewatertemperatuur. Australiërs hopen op innovatieve oplossingen van wetenschappers om het koraal te beschermen en het rif te genezen.
Donaties
Charles ziet de koraalriffen als natuurlijke kapitaalgoederen. Er voorzichtig en verstandig mee omspringen kan in de toekomst winst opleveren. De prins vindt dat er investeringen nodig zijn in projecten ten behoeve van het koraalrif, maar geeft toe dat dit niet eenvoudig is. Hij bezocht het Lady Elliot Island, een van de eilanden in de Koraalzee. Zijn bezoek heeft al tien miljoen Australische dollar, omgerekend 16 miljoen euro, aan donaties opgebracht.
Bron: ANP