BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Jarige koningin Margrethe met familie op paleisbalkon

Koningin Margrethe is maandagmiddag in Kopenhagen ter gelegenheid van haar 78ste verjaardag door duizenden Denen toegezongen en toegejuicht. De jarige vorstin verscheen traditiegetrouw om klokslag twaalf uur op het balkon van het Christian IX's paleis.

Het grote voorplein stond vol met schoolkinderen en volwassenen die de lunchpauze gebruikten om Margrethe geluk te wensen. Het was de eerste verjaardag zonder echtgenoot prins Henrik, die in februari is overleden. 

De koningin hoefde de hulde niet alleen in ontvangst te nemen. Ze werd vergezeld door haar zoon Joachim, haar schoondochters Mary en Marie en haar acht kleinkinderen. Kroonprins Frederik ontbrak bij de traditionele balkonscène. Hij verblijft voor een eerder geplande reis in Groenland, een autonoom deel van Denemarken.

Om de hoek van het paleis werd ruim gebruik gemaakt van de mogelijkheid felicitatieregisters te tekenen voor de koningin.

De laatste keer dat Margrethe haar verjaardag in Amalienborg vierde - waarvan Christian IX's paleis deel uitmaakt - was in 2016. Henrik was er toen bij, nadat hij een jaar eerder bij de viering van haar 75e verjaardag wegens ziekte verstek moest laten gaan. Vorig jaar viel de verjaardag van Margrethe samen met Pasen en kon het publiek de koningin toezingen bij Marselisborg Slot in Aarhus.

Aftreden

Koningin Margrethe heeft keer op keer herhaald dat het klimmen van de jaren geen reden is om te denken aan aftreden, zoals bijvoorbeeld haar Nederlandse en Belgische collega's wel hebben gedaan. Kroonprins Frederik, die volgende maand vijftig wordt, neemt wat meer taken op zich, maar Margrethe is vastbesloten door te gaan tot haar overlijden.

Bron: ANP / Foto: Kongehuset.dk

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: