BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Video: Avondje opera voor koningspaar

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn woensdag een avondje bij de opera. Het koningspaar woont de première bij van ‘Gurre-Lieder’ in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.

Voor aanvang van de voorstelling hadden de koning en koningin een ontmoeting met Pierre Audi, scheidend directeur van de Nationale Opera.

‘Gurre-Lieder’ van Arnold Schönberg (1874-1951) is een romantisch werk voor solisten, koor en orkest. Meer dan tweehonderd musici werken mee aan de productie. Het oratorium werd door Pierre Audi in 2014 voor het eerst op het operapodium gebracht.

Eremedaille voor Pierre Audi

Na de voorstelling heeft koning Willem-Alexander aan Pierre Audi de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap in de Huisorde van Oranje verleend.

De Eremedaille is aan de Frans-Libanese Audi toegekend vanwege zijn grote verdiensten voor de kunsten in Nederland en de ontwikkeling van de opera en het muziektheater in het bijzonder. Als directeur van De Nationale Opera was hij er mede verantwoordelijk voor dat dit gezelschap uitgroeide tot een van de toonaangevende operahuizen in de wereld. Zelf regisseerde hij de afgelopen decennia tientallen producties.

Pierre Audi legt in september na precies dertig jaar zijn functie neer als directeur van De Nationale Opera. De 60-jarige Frans-Libanees wordt algemeen directeur van Festival d'Aix-en-Provence. Het jaarlijkse festival in de Franse plaats Aix-en-Provence presenteert opera’s en concerten.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: