BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Video: Koning en prins Jaime bezoeken Militair Museum

Koning Willem-Alexander opende dinsdag de tentoonstelling ‘Willem’ in het Nationaal Militair Museum in Soest. Ook zijn neef prins Jaime was erbij.

Met de tentoonstelling ‘Willem’ staat het Nationaal Militair Museum stil bij de Tachtigjarige Oorlog die 450 jaar geleden begon. Willem van Oranje speelde een belangrijke rol in deze oorlog en legde de basis voor het ontstaan van de Republiek van de Zeven Verenigde Nederlanden.
De tentoonstelling toont het leven van de jonge Willem en zijn onbekende jaren als militair en veldheer. De expositie geeft inzicht in hoe hij de leider van de Opstand kon worden en waarom hij wordt gezien als ‘Vader des Vaderlands’. Er zijn voorwerpen uit binnen- en buitenland te zien, zoals de bevelhebbersstaf van Willem van Oranje.

De Bevelhebbersstaf

De baton heeft jaren lang in het archief gelegen van het Vaticaan. Toen prins Jaime hoorde dat die daar lag, heeft hij er voor gezorgd dat de staf weer terug kwam naar Nederland. De koning heeft hem tijdens zijn staatsbezoek aan de Heilige Stoel officieel in ontvangst genomen.

Na de openingshandeling krijgt Koning Willem-Alexander een rondleiding langs de tentoonstelling en spreekt hij met enkele betrokkenen. De tentoonstelling is te zien vanaf 25 april tot en met 28 oktober 2018.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: