BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Video: Koning is blij met expositie Joods Museum

Koning Willem-Alexander heeft in het Joods Historisch Museum in Amsterdam de expositie 'Joden en het Huis van Oranje. 400 bewogen jaren' geopend. De koning had voor de gelegenheid een keppeltje opgedaan.

In de Portugese Synagoge kreeg Willem-Alexander de publicatie 'Joden en het Huis van Oranje. Vier eeuwen geschiedenis, kunst en cultuur' overhandigd. Hierna volgde een korte wandeling naar het Joods Historisch Museum, waar de koning een rondleiding kreeg.

Groen licht

Tijdens de rondleiding kreeg Willem-Alexander van alles te horen over de ruim 100 objecten in het museum die de band tussen de stadhouders, koningen, koninginnen en de joden in Nederland illustreren. Er zijn onder meer kunstwerken, ceremoniële voorwerpen, schilderijen, tekeningen, meubels, foto's, documenten en boeken te zien. Ook is een aantal bruiklenen uit het Koninklijk Huisarchief te bewonderen.

De Joodse gemeenschap in Nederland heeft een eeuwenoude band met de koninklijke familie. In de tentoonstelling, die tot en met 30 september te zien is, komt de Oranjeliefde naar voren maar is ook aandacht voor de teleurstelling in het Koninklijk Huis tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: