BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Video: Máxima's werk voor VN heeft effect

Koningin Máxima is vrijdag aangekomen in Washington. Als speciale pleitbezorger van de VN woont ze de voorjaarsvergadering van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds bij. Vrijdag stond er een discussie over inclusieve financiering op de planning, hét onderwerp van de koningin. Dr. Jim Kim, president van de Wereldbank Groep, noemt koningin Máxima een 'onvermoeibare vertegenwoordiger'.

Bij de voorjaarsvergadering spreekt de koningin over de Global Findex, een driejaarlijkse uitgave van de Wereldbank waarin per land wordt aangegeven in hoeverre er toegang is tot financiële diensten. Het rapport werd vrijdag tijdens de vergadering gepresenteerd. Máxima woont daarna ook een paneldiscussie bij met regeringsvertegenwoordigers en vertegenwoordigers uit de private sector.

Het effect van koningin Máxima's inspanningen

Donderdag werd al bekend dat haar inspanningen voor de Vereningde Naties de laatste jaren effect hebben gehad. Wereldwijd is het aantal mensen dat op een of andere manier toegang heeft tot financiële diensten gestegen. In 2011 was dat nog 51 procent en nu is het 69 procent. Koningin Máxima is sinds 2009 voor de Verenigde Naties actief om overal in de wereld regeringen aan te zetten om financiële diensten toegankelijker te maken.

Blauw Bloed uit Washington

Máxima is drie dagen in de Verenigde Staten. Op het programma staan verder onder meer een keynote-speech bij de UN Foundation en een vergadering met haar vaste klankbordgroep, de ‘Reference Group’. Jeroen Snel reist met de koningin mee en doet zaterdag verslag in onze uitzending.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: