Koning Willem-Alexander is dinsdagmiddag vanuit Letland aangekomen in Estland, voor het tweede staatsbezoek uit een reeks van drie aan de Baltische staten. Aan het begin van de middag is de officiële ontvangst door president Kersti Kaljulaid bij het presidentiële Kadriorg paleis in Tallinn.
Koning Willem-Alexander had dinsdag nog een kort programma in Letland, waar hij maandag was aangekomen. In het Lets Historisch Museum wandelde Willem-Alexander met zevenmijlslaarzen door de bijzondere tentoonstelling over een eeuw Letse geschiedenis, van de eerste aanzet naar onafhankelijkheid in 1917 en 1918 naar het lidmaatschap van EU en NAVO nu.
Het staatsbezoek werd besloten met een ontvangst voor de kleine Nederlandse gemeenschap, waaronder opvallend veel studenten, in de Grote Gilde Hal. Daar herinnerden de wapenschilden van onder meer Deventer en Kampen aan de al sinds de veertiende eeuw bestaande banden tussen de Oostzee-regio en Nederland.
In zijn slotwoord sprak de koning de wens uit dat het niet weer zestien jaar zou duren alvorens hij Letland opnieuw zou bezoeken. Zijn eerste bezoek was namelijk in zijn huwelijksjaar 2002, samen met Máxima.
Koning Willem-Alexander sluit dinsdagmorgen zijn staatsbezoek aan Letland af en vertrekt dan van Riga naar Estland voor een volgend staatsbezoek. Ook in Tallinn, de hoofdstad van Estland, is het verblijf maar kort. Precies 27 uur later staat de vlucht gepland naar de derde Baltische staat, Litouwen.
Aanleiding voor het staatsbezoek aan Estland is dezelfde als voor de visite aan Letland: de viering van het eeuwfeest van de onafhankelijkheid. Die zelfstandigheid kwam aan het einde van de Eerste Wereldoorlog tot stand. Maar deze zelfstandigheid was maar van korte duur want in de Tweede Wereldoorlog werden de drie Baltische landen Estland, Letland en Litouwen kort na elkaar bezet door de Sovjet-Unie, nazi-Duitsland en daarna opnieuw door de Sovjet-Unie. Die sprak overigens niet van bezetting, maar van 'vrijwillige aansluiting' van Letland, Estland en Litouwen.
In Tallinn is er een welkomstceremonie bij het presidentieel paleis. Verder zijn er ontmoetingen met premier en parlementsvoorzitter, een kranslegging en het planten van een eikenboom.
Bron: ANP