Twintig jaar lang behandelde gynaecoloog Denis Mukwege tienduizenden verkrachtingsslachtoffers in zijn kliniek in Congo. Hij opereerde de vrouwen en meisjes en probeerde de verminkte geslachtsorganen en ingewanden te herstellen. Mukwege besloot de strijd aan te gaan tegen verkrachting als oorlogswapen. Woensdagavond kreeg hij koninklijke steun. Groothertogin Maria Teresa en koning Willem-Alexander stonden hem bij tijdens een symposium van de Mukwege Foundation in Den Haag.
De overwinnaars
Denis Mukwege richtte in 1999 het Panzi-ziekenhuis in Bukavu op om verkrachttingsslachtoffers te behandelen. De 63-jarige arts geeft niet alleen medische hulp maar probeert slachtoffers ook psychologisch en financieel bij te staan. Dat deel van zijn werk wordt al jaren ondersteund door groothertogin Maria Teresa.
Ik vind het erg bijzonder dat koning Willem-Alexander aanwezig is.
Koning blijft langer
Dat het een belangrijk onderwerp is voor koning Willem-Alexander bleek uit de lengte van zijn bezoek aan het symposium. Hij besloot woensdagavond het gehele programma bij te wonen en nam achteraf de tijd om aanwezige slachtoffers te ontmoeten.
Groothertogin Maria Teresa over koningin Máxima
Koningin Máxima is deze week in Argentinië de voor G20, de topconferentie die vrijdag en zaterdag in de Argentijnse hoofdstad wordt gehouden. De koningin vond in het jammer dat ze niet aanwezig kon zijn bij het symposium van de Mukwege Foundation, schreef zij in een berichtje aan groothertogin Maria Teresa. De Luxemburgse royal vertelde in het interview over de warme banden tussen de twee koninklijke families.
Dat koning Willem-Alexander voor een latina koos, zoals ik, heeft de banden sterker gemaakt.