De Noorse koning Harald en koningin Sonja zijn sinds woensdag op staatsbezoek in Chili. Het vijfdaagse bezoek markeert honderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Noorwegen en het Zuid-Amerikaanse land.
De visite is op uitnodiging van president Pinera van Chili. Het is de eerste keer dat het koningspaar een staatsbezoek brengt aan het land. Andere leden van de Noorse koninklijke familie hebben wel al eerder een bezoek gebracht aan Chili. Koning Olav was er in 1967 en kroonprins Haakon bracht in 2008 een officieel bezoek aan het land.
Warm onthaal
Het koningspaar werd in de hoofdstad Santiago ontvangen met een grote welkomstceremonie buiten het presidentieel paleis La Moneda. Daar werden Harald en Sonja verwelkomd door president Pinera en zijn vrouw Cecilia Morel. Tijdens de ceremonie werd het nationale volkslied van beide landen gespeeld.
Vervolgens genoot het gezelschap van een lunch in paleis La Moneda. In een toespraak tot de gastheer haalde koning Harald aan wat Noorwegen en Chili samen gemeen hebben, namelijk de zee. "Chili en Noorwegen zijn landen die leven aan en van de zee. Onze landen begrijpen hoe belangrijk het is deze belangrijke hulpbronnen verstandig te beheren", zei koning Harald, die ook het belang benadrukte van de samenwerking tussen Noorwegen en Chili op internationaal niveau.
Lees verder onder de foto's.
Cultuur
De tweede dag van het staatsbezoek stond vooral in het teken van cultuur. Het koningspaar was aanwezig bij een ceremonie waarin een overeenkomst werd getekend over de terugkeer van voorwerpen die ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl in 1955 van Paaseiland had meegenomen naar Noorwegen.
In 1955 begon Thor Heyerdahl, bekend van zijn expedities met de Kon-Tiki, aan een reis naar Paaseiland. In samenspraak met de Chileense autoriteiten nam hij voorwerpen mee naar Noorwegen en het Kon-Tiki Museum in Oslo voor verder onderzoek. De afspraak was om het materiaal terug te sturen zodra de studie klaar was. Dat is echter tot op heden nog nooit gebeurd. Het museum in Oslo had het initiatief genomen om vondsten terug te brengen naar Chili.
De rest van de tweede dag bestond voor de Noorse royals uit het openen van een ondernemersseminar in Santiago en het ontmoeten van de Noorse community in de Chileense hoofdstad.
Het staatsbezoek duurt tot 31 maart.
Bron: ANP