Het is bijna zover: de historische troonswisseling in Japan. De 85-jarige keizer Akihito heeft er heel lang op moeten wachten, maar dinsdag aan het einde van de middag (10.00 uur Nederlandse tijd) mag hij afstand doen van de Japanse troon. Maar wie is Akihito eigenlijk en hoe bijzonder is hij geweest voor Japan? Bekijk de video hierboven.
Keizer Akihito liet in de zomer van 2016 in omfloerste bewoordingen in een televisietoespraak weten dat hij wilde aftreden, omdat hij zijn taken als symbool van de natie niet langer naar behoren kon uitvoeren. Zelf tot aftreden besluiten zoals een Nederlandse monarch dat kan, is in Japan niet mogelijk.
De Japanse regering en het parlement hadden vervolgens ruim een jaar nodig om tot een besluit te komen. Voor deze ene keer mocht een keizer aftreden. Het is voor het eerst sinds 1817 dat dit gebeurt. Een dag na het aftreden van Akihito komt zijn oudste zoon Naruhito (59) op de Chrysantentroon.
Keizer Akihito heeft de door eeuwenoude strenge tradities gebonden monarchie met kleine stapjes iets kunnen moderniseren. Dat begon al in 1959 toen hij als kroonprins met een burgermeisje huwde, Michiko Shoda, en zij vervolgens besloten hun drie kinderen zelf op te voeden en dat niet over te laten aan paleisfunctionarissen. Dat was in de ogen van het allesbepalende Keizerlijk Hofagentschap revolutionair.
Als opvolger van oorlogskeizer Hirohito, die tot de Japanse capitulatie nog als god werd vereerd, zette Akihito na zijn troonsbestijging in op vrede en verzoening, met name met de landen die het meest hebben geleden van het Japanse oorlogsgeweld. Het keizerspaar zocht in eigen land nadrukkelijk contact met de bevolking. Troosten en ondersteunen, na de talrijke rampen die Japan in het Heisei-tijdperk troffen, behoorden tot zijn plicht, vond Akihito.
De plechtigheid waarmee keizer Akihito dinsdagmiddag in de 'Matsu-no-ma' zaal van het Keizerlijk Paleis afstand doet van de troon duurt maar tien minuten. In de 'Hal van dennen' komen 300 genodigden samen om premier Shinzo Abe het aftreden te horen aankondigen, waarna Akihito nog een paar laatste woorden zal spreken als keizer.
Bij de ceremonie zijn ook keizerin Michiko en het aanstaande keizerspaar Naruhito en Masako aanwezig, naast vertegenwoordigers van onder meer regering, Keizerlijk Hofagentschap, parlement en het Hooggerechtshof. Paleisfunctionarissen zorgen ervoor dat het zegel van staat en twee van de drie Japanse regalia - een zwaard en juweel - aanwezig zijn. Het derde attribuut, een spiegel, wordt niet gebruikt. Een kroon of scepter kent het keizershuis niet.
De nieuwe keizer Naruhito wordt woensdag dan ook niet gekroond. Hij krijgt in een al even korte ceremonie twee van de regalia voor zich op een tafel geplaatst samen met het zegel van staat, als bewijs van zijn rechtmatige troonsbestijging. Bij de plechtigheid zijn vrouwelijke leden van de keizerlijke familie, inclusief de nieuwe keizerin niet welkom. Toch zal er voor het eerst in de historie een vrouw aanwezig zijn: Satsuki Katayama, de enige vrouwelijke minister in het kabinet van premier Shinzo Abe.
Pas op zaterdag 4 mei krijgt de Japanse bevolking een kans Naruhito en Masako te zien wanneer ze vanaf 10 uur in een ritme van om het uur zes keer op het balkon van de Showa-hal op het paleisterrein verschijnen. Daar wordt een grote toeloop verwacht, mede omdat de Japanners door een opeenstapeling van feestdagen tien dagen vrij zijn.
De eigenlijke intronisatie of inhuldiging van de keizer vindt pas plaats op 22 oktober. Daarbij zijn ook buitenlandse gasten uitgenodigd.
Bron: ANP