Koning Willem-Alexander opende woensdag het vernieuwde herinneringscentrum Nationaal Monument Kamp Vught. Het is een van de openingen en herdenkingen in het kader van 75 jaar Bevrijding van Nederland. "Vrijheid is een loos begrip als je niet monumenten als Kamp Vught hebt", zo sprak de koning tijdens de openingshandeling. "Het is belangrijk om te blijven herdenken, anders kunnen we niet begrijpen wat leven in vrijheid is".
Het is een druilerige middag als de verslaggevers van Blauw Bloed het terrein van Kamp Vught betreden. De wind ruist door de bomen en er heerst rust. Hoe anders was dat ruim zeventig jaar geleden toen het Kamp fungeerde als SS-concentratiekamp voor politiek gevangen, joden, verzetstijders en mensen die anderszins volgens de Duitse bezetter geen plek hoorden te hebben in de samenleving.
Lees verder onder de foto's.
De dubbele rij prikkeldraad en wachthuisjes vormden de achtergrond - en daarachter... de vrijheid.
- F.M. Gescher, oud-gevangene Kamp Vught
Tussen januari 1943 en september 1944 zaten 32.000 mensen voor lange of korte tijd gevangen in het Kamp. In dagboeken en brieven, en in de verhalen van oud-gevangenen leven deze stemmen als verhalen voort.
Uit de tienduizenden gruwelijke verhalen heeft het herinneringscentrum er een aantal uitgekozen om te vertellen in de expositie, mét een oog op de toekomst. "De stemmen in dagboeken en brieven zijn een uitdaging en een opdracht", aldus directeur Jeroen van den Eijnde. "Het is een verhaal van wat was, wat kan worden, en wat moet zijn. Herdenken blijft nadenken".
Lees verder onder de foto's.
Koning Willem-Alexander is niet de eerste Oranje die een bezoek brengt aan Kamp Vught als herrinnerings- en herdenkingsplaats. Koningin Wilhelmina was na de Oorlog aanwezig bij de eerste herdenking. Prinses Juliana onthulde in 1947 een monument ter nagedachtenis aan de gevallen gevangenen, en koningin Beatrix en prins Bernhard openden en heropenden in 1990 en 2002 het herinneringscentrum.
Lees verder onder de foto's.
Door verschillende mensen wordt vandaag beaamd hoe belangrijk het is om de verhalen uit Kamp Vught door te geven aan volgende generaties. Onder hen Joop Onnekink. Hij heeft geen mooi verhaal, zo zegt hij zelf, maar wel iets te vertellen. Onnekink zat als kleine jongen met zijn moeder en zusjes opgesloten in Kamp Vught. "Je kunt de Bevrijding alleen goed bevatten, als je een keer niet bevrijd bent geweest. Dan weet je pas écht wat vrijheid is".
Foto's: Nationaal Monument Kamp Vught / NIOD / ANP