Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Levenswerk Juan Carlos uitgewist'

29 december 2020 · Leestijd 4 min

De Spaanse koning-emeritus Juan Carlos viert over een week, op 5 januari, zijn 83e verjaardag in een hotel in Abu Dhabi. "Hij heeft nooit gedacht dat hij Spanje ooit zou moeten verlaten", aldus de krant El Mundo dinsdag.

Toch is dat het lot dat de koning over zichzelf heeft afgeroepen volgens El Mundo. "Zijn titanenwerk met het herstellen van democratie en vrijheden na veertig jaar dictatuur, waardoor Spanje zijn prestige in de wereld herwon, is in de laatste fase van zijn leven uitgewist. Vier decennia van onberispelijk bewind ontsierd door fouten in zijn privéleven", stelt de krant.

De aanzet daarvoor is gegeven door ex-geliefde Corinna Larsen, ook bekend als prinsess Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn. Zij was betrokken bij de olifantenjacht in Botswana waar de koning zijn heup brak, waardoor zowel de geheim gehouden vakantie als de relatie uitkwam en Spanje opeens met andere ogen ging kijken naar de 'held van de transitie.' Dat was in 2012.

Levenswerk

Juan Carlos verontschuldigde zich bij de bevolking en maakte bij zijn 75e verjaardag op 5 januari 2013 duidelijk niet aan aftreden te denken. Hij was nog niet klaar met zijn levenswerk en bovendien, zo verduidelijkte koningin Sofia, regeren doe je tot het bittere einde. Amper anderhalf jaar later echter was Juan Carlos toch teruggetreden. Het was de enige mogelijkheid om de monarchie te redden.

De nieuwe koning Felipe maakte een verse start, waarbij hij zoveel mogelijk afstand bewaarde tot zijn vader van wie het imago was afgebladderd. Juan Carlos zou betrokken zijn geweest bij tal van duistere financiële transacties, waarbij Corinna ook een belangrijke rol speelde. Sterker nog, zij zou van hem 65 miljoen euro 'cadeau' gekregen hebben, bleek toen details begonnen uit te lekken, mede door loslippigheid van haarzelf.

Ironie

Het dwong Felipe begin dit jaar om met zijn vader te breken. Diens toelage werd stopgezet en Felipe verwierp zijn toekomstige erfenis, om niet te profiteren van op eventueel oneerlijke of schimmige wijze verkregen geld. Er kwamen juridische onderzoeken in twee landen, zonder dat de koning-emeritus in staat van beschuldiging werd gesteld.

Begin augustus vertrok hij naar Abu Dhabi en daar zit Juan Carlos nu nog. De ironie wilde dat hij daar elk jaar naar toe ging om de Grand Prix in de Formule 1 bij te wonen. Dit keer was hij er al, maar zat een bezoek aan de race er vanwege de coronamaatregelen niet in. Over terugkeer naar Spanje wordt niet serieus gesproken, behalve door critici die hem graag in het de rechtszaal zien.

Schoon schip

Koning Juan Carlos moet schoon schip maken. Anders zinkt de monarchie met hem. Dat stelt de Spaanse onlinekrant El Confidencial dinsdag in een hoofdredactionele oproep.

Er druppelen bijna dagelijks nieuwe onthullingen binnen over het financiële- en corruptieschandaal waarbij de koning-emeritus betrokken is. Er is verspreid over verschillende landen en belastingparadijzen een schier onontwarbaar net opgezet van stichtingen, rekeningen, brievenbusfirma's en ondoorzichtige betalingen met als doel geldstromen onzichtbaar of moeilijk traceerbaar te maken.

Maar, zo stelt de krant, met engelengeduld en ware speurderszin wordt het net draad voor draad uitgeplozen. Justitie in zowel Spanje als Zwitserland is er mee bezig, af en toe geholpen door de 'wraakzuchtige' Corinna Larsen. Telkens als er weer een spoor is gevonden, is er publiciteit waardoor de het schandaal onder de aandacht blijft van publiek en politiek. Op die manier wordt de monarchie uitgehold en het koningschap van Felipe ondermijnd, aldus El Confidencial.

Schade

Het is daarom beter om één keer opening van zaken te geven en alle kaarten op tafel te leggen. Uit te leggen van wie Juan Carlos extra inkomsten heeft gekregen en wanneer en waarvoor, en vervolgens precies aan te geven wat er met dat geld is gebeurd. De koning moet simpelweg het licht aandoen in een duistere, donkere financiële kamer. Dat zal wellicht voor commotie zorgen, maar de schade voor de monarchie als geheel zal minder zijn, stelt de krant.

Dat zijn financiële handel en wandel niet volgens de regels was, erkende Juan Carlos vorige maand ook door plotseling 678.000 euro in achterstallige belasting te betalen om te voorkomen dat de Belastingdienst een juridische procedure zou beginnen. Dit omdat Juan Carlos jarenlang had geprofiteerd van het gebruik van hem door een bevriende zakenman ter beschikking gestelde kredietkaarten, waarmee hij naar hartelust uitgaven kon doen zonder dit op te geven als schenking, zegt El Confidencial.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--